Vad gör en takläggare? 

En takläggare är en otroligt viktig pusselbit i ett bygge för att det ska bli bra i längden. En takläggare ser till att taket blir stabilt och framförallt att det håller tätt. En takläggare är expert på vilket material som ska användas, hur taket ska läggas och vad som är viktigt att tänka på i varje enskilt fall. Just fuktskador är vanligare än man kan tro och upp till vart fjärde hus i Sverige beräknas ha fuktskador så allvarliga att de borde åtgärdas. Fuktskador kan bli väldigt dyra om de inte åtgärdas på direkten. Det bästa är såklart att undvika dem helt med ett korrekt tak dock. 

 

Isolering är första skiktet 

Något annat som ingår i takläggarens uppgift är att se till att taket blir ordentligt isolerat. Det ska vara varmt men det får inte vara för mycket isolering för då kommer huset att bli kvavt. Det får heller inte vara för lite för då kommer det att bli kallt. Takläggaren jobbar ofta nära snickaren, klicka här, angående detta så att båda två vet vad som ska göras och de diskuterar fram den bästa lösningen med material och mängd. 

 

Jobbar aldrig ensam 

En takläggare jobbar i stort sett aldrig ensam. Det brukar vara i team om minst två personer. Detta för att om det skulle hända något så måste det finnas en person som kan hjälpa den nödställde. Det är också bra att arbeta i team ifall man är osäker på något och behöver rådfråga. Takläggning försiggår såklart oftast på hög höjd så det är bra att inte vara höjdrädd om man vill bli takläggare. Även om säkerheten alltid kommer i första hand och takläggarna är säkrade så kan det vara lite läskigt att gå runt på tak. Utsikten därifrån över städerna är dock oftast det som en takläggare anger som en av de bästa sakerna med arbetet. Hur blir man då takläggare? 

 

Gymnasieskolan det vanligaste 

Den vanligaste vägen att gå för att bli takläggare är att gå bygg- och anläggningslinjen på gymnasiet. Där går det att inrikta sig på husbyggnad. Efter färdiggjord utbildning så följer, som inom så många andra hantverkaryrken, en lärlingsperiod där den nyutbildade får gå bredvid en mer erfaren takläggare för att lära sig hantverket. När lärlingsperioden är slut så kan den nya takläggaren ta anställning eller starta eget, vilket är ganska vanligt i hantverkarbranschen. En genomsnittslön för en takläggare är ungefär 29.500 i månaden, vilket gör det till en ganska genomsnittlig lön i samhället i stort.