ÄR DET VÄRT ATT RENOVERA INFÖR FÖRSÄLJNING?

Alla som säljer sin bostad vill ha så bra betalt som möjligt. Men hur får man det? Är det värt att göra en badrumsrenovering för att skapa en lyxigare känsla i huset? Ska man måla om och tapetsera om där det ser ”gammalt” ut? Både ja och nej. Det beror på.

Det är vanligt att man gör klart småprojekt, som inte blivit klara på flera år, innan man lägger ut en bostad för försäljning. Det kan vara att sätta upp en list, måla över gamla fläckar på källarväggen osv.

En del funderar även på om det är värt att göra lite större renoveringar. Är det värt att göra en badrumsrenovering för att pressa buden uppåt? Kanske.

I en intervju till webbtidningen PrivataPengar (blogg på Sevenday.se) säger en mäklare att det till stor del beror på hur huset ser ut i övrigt. Samtidigt bör man generellt inte betala för mycket för att göra en badrumsrenovering eller köksrenovering. Det är stora renoveringar som inte ofta återbetalar sig om försäljning är tänkt att ske nära inpå.

Få huset i samma standard

Framförallt handlar det om att få huset i ungefärligt samma standard. Är det nytt och fräscht över hela boendet kan ett lite äldre badrum kännas som ”det svarta fåret”. Det drar till sig blickarna och det första man tänker på under visningen är att en badrumsrenovering behöver ske omedelbart.

Detta gäller kanske ännu mer köket. Har huset två badrum och ett är okej kan köparna använda det andra badrummet till den dag de har tid och lust att göra en badrumsrenovering. Men är köket i uselt skick kan man inte laga mat.

Kan vara värt med nya väggar

En mäklare tipsar även om att det kan finnas tillfällen då det är värt att sätta upp innerväggar. Är det exempelvis en trea där ett av rummen är lite större så brukar det vara lönsamt att sätta upp en väg och ”trolla” fram en fyra. Därmed kan fler familjer vara intresserade av boendet.

Att sätta upp en innervägg kostar även betydligt mindre än en badrumsrenovering så även om ingreppet inte skulle höja slutpriset så är det inte någon stor förlust.

Fråga mäklare om råd

Funderar du på om en badrumsrenovering, en inglasad balkong eller nyrenoverad trapp kan höja priset mest på din bostad? Fråga någon som kan ge ett korrekt svar. Kontakta en mäklare som kommer gratis och gör en värdering av bostaden. Mäklaren kan även tydligt säga vad köpare i ditt område söker efter för bostäder och prioriterar i val av bostad.