Tips när du börjar med träning

Har du bestämt dig för att börja träna på gym? Det kan kännas både spännande och skrämmande. Men för många kan det även kännas lite osäkert. Hur kommer jag igång som nybörjare? 

Det första du bör göra som nybörjare är att planera hur ofta du ska träna, samt vilka dagar. Det är nämligen viktigt att din träning fungerar med alla andra rutiner du har. Till en början kan det räcka med att du tränar två gånger i veckan. Som nybörjare är det bra att starta långsamt. Tanken med träningen är att den ska vara under en längre tid samt vara hållbar. Skulle du börja träna 5-6 gånger i veckan kan detta leda till att du skadar dig eller slutar efter första veckan. Börja med ett par gånger varje vecka och sedan kan du öka successivt. 

 

Vad ska jag träna först? 

Du kan börja med att träna de större muskelgrupperna: ben, rygg och bröst. Ett tips är att göra runt 10 repetitioner för alla muskelgrupperna. Vila dock efter varje övning och kör de sedan en gång till. Du bör fortsätta med denna typen av träning tills du kan göra alla repetitioner utan att det känns jättejobbigt. 

Det viktigaste när du utför övningarna är att du använder rätt teknik. Övningarna får inte kännas obekväma eller göra ont. För att vara säker på att du gör rätt kan du fråga någon som jobbar på gymmet. De kan då visa dig hur du utför övningarna rätt. Du kan även anlita en personlig tränare ifall du vill ha hjälp med hela din träning. 

 

Följ ett träningsprogram 

Om du inte vill hitta på övningar själv finns det flera bra träningsprogram för nybörjare. Men hjälp av en personlig tränare och pt online kan ni dessutom sätta ihop ett program som är anpassat till just dig och det målet du har med träningen. För att skapa ett bra träningsprogram måste du svara på frågor som, vilket mål har du?, hur många gånger i veckan vill du träna?, Har du några skador du måste tänka på?, och så vidare. Detta är dock någonting en personlig tränare kan hjälpa dig med. De ser även till att uppdatera din träningsplan då och då när du känner att du är redo för lite svårare träning. 

Ett träningsprogram är rekommenderat både till dig som är nybörjare och dig som tränat under en längre tid. Det är väldigt skönt att veta exakt vad som ska göras när du kommer till gymmet istället för att gå runt och känna dig förvirrad.