Sköt om din tandhälsa och skydda dina tänder

Tandhälsan är otroligt viktig för vårt välmående. En frisk och stark mun skyddar inte bara mot framtida munsjukdomar och tandlossning utan påverkar även vår hälsa i stort. Visste du till exempel att man har hittat ett samband mellan dålig tandhälsa och risken för hjärtinfarkt? Med jämna mellanrum ploppar det upp nya studier som visar hur viktig tandhälsan är. Alla som har haft tandvärk eller karies vet också vilken mardröm det är. Därför är det viktigt att du gör så mycket som möjligt på egen hand och även ser en tandläkare regelbundet.

Så sköter du din munhälsa

Att sköta sin mun ska du göra i flera steg. För det första bör du så klart borsta tänderna varje morgon och kväll. Använd en mjuk tandborste som är skonsam mot din mun. Be gärna din tandläkare från tandblekningbutiken.se om en rekommendation om du är osäker. Du bör även använda tandtråd dagligen samt skölja med munskölj. Att använda tandtråd är otroligt viktigt eftersom du annars inte kommer åt ställen mellan tänderna. Det spelar ingen roll hur bra tandborste du har. Hur trött du än är bör du aldrig hoppa över denna rutinen utan verkligen se till att den sköts på bästa sätt. Det kommer din mun att tacka dig för i framtiden.

Gå regelbundet till tandläkaren

När vi inte längre har gratis tandvård är det tyvärr många som slarvar med besöken. Man väljer att endast gå till tandläkaren när man har värk eller problem och då är det redan försent. Man bör gå på en årlig kontroll för att se att allt är bra. När det kommer till tandproblem är det viktigt att sätta in åtgärder i tid. Annars kommer utfallet att bli mycket värre än om du sett en tandläkare regelbundet. Att reparera större skador är också väldigt dyrt och onödigt eftersom det lätt hade kunnat undvikas. Gör det till en vana att boka in ett årligt besök hos en tandläkare som du kan lita på. Och glöm inte bort att det är helt normalt att känna tandläkarskräck.

Glöm inte att äta rätt

Våra tänder tar skada varje gång vi stoppar något i munnen. Därför bör man vara uppmärksam på vad man stoppar i sig. Vi vet alla att livsmedel som godis, kakor, läsk och kaffe har dålig påverkan på våra tänder. Det är också sämre för hälsan i övrigt så du vinner mycket på att plocka bort allt detta ur din vardag. Om du inte vill göra det helt kan du åtminstone dra ner på sötsaker och annat onyttigt.