Under Svenska Rallyt 2018 visade en rörmokare att ”en glad amatör” mycket väl kan vara med och slåss om de bättre platserna. Med en 21:a plats fick han nämligen en hel del uppmärksamhet. Däribland i branschtidningen VVS-forum.
Tidningen VVS-forum vänder sig till folk inom VVS-branschen så som montörer, installatörer och tekniker. Här presenteras allt från nyheter om nya produkter till lagar som kan påverka framtida arbetet. Men ibland smyger det sig även in lite mer udda nyheter. I den kategorin hittas berättelsen om den rörmokare som på allvar utmanade rallyproffsen.
Svenska Rallyt genomförs en gång per år och drar förare från hela världen. I år var det 31,4 mil och började i Karlstad (Norge) och slutade i Torsby. Det är en av de svårare tävlingarna i Sverige på grund av underlag och slingriga vägar. Till skillnad mot många andra tävlingar får däremot även amatörer vara med.
Proffs, proffs, proffs, rörmokare, proffs …
När man ser på resultatlistan förstår man vilken prestation som denna rörmokare genomförde. Vinnare blev Thierry Neuville men både han och de andra 19 åkare som kom före var proffs. Personer som har inkomst från rally på ett eller annat sätt och därmed kan lägga ner stor tid på att träna.
Den oväntade rörmokare som kom 21:a hade däremot bara tränat ungefär två timmar två gånger per månad med en vvs rörmokare stockholm. Med sina lagkamrater hade han tränat varannan lördag inför denna tävling.
Sett till minuter och sekunder kan det låta mycket. Han var nämligen hela 9 minuter efter vinnaren. Men detta på en sträcka på över 30 mil. Det innebär därmed bara en skillnad per kilometer på 1,7 sekunder. Därmed tog han inte bara en bra placering utan även sitt personbästa som tidigare legat på 2,8 sekunder efter per kilometer.
Kunskaper från jobbet
Finns det då någon fördel att vara rörmokare om man vill bli bra på rally? Ja delvis. Det menar i alla fall föraren. Som amatör måste man nämligen meka och klara av allt på egen hand. Proffs har med sig hela team som tar hand om det mekaniska men det är inget som amatörer har råd med. De som jobbar med problemlösande hantverksyrken har alltså en viss fördel. Men framförallt handlar det nog om träning, träning och åter träning. Även om det i detta fall verkade räcka med träning i lite mindre omfattning för ett lysande resultat.
Kommer vi kunna se denna rörmokare i större tävlingar framöver? Det beror helt på ekonomin. I en intervju sa han att det till stor del beror på om han får de ekonomiska förutsättningarna. Det är en dyr sport och antalet sponsorer är starkt begränsat.