Elektriker – nästa steg i karriären? 

Om du har ett intresse för det tekniska, vill få bra betalt och är villig att gå en utbildning kan elektriker vara något för dig. Oavsett om du känner dig redo för att ta nästa steg i din karriär eller om du har dina gymnasieår framför dig är det aldrig för sent att bli elektriker. 

Elektrikerns arbetsuppgifter 

Innan du tar steget och söker dig till en utbildning som så småningom kommer leda till att du blir en behörig elektriker kan det vara intressant att veta vad en elektriker egentligen gör för något på sin arbetstid, som hos elektrikerngöteborg.se/. Elektriker, eller en elinstallatör, som det också kan kallas för är en person som jobbar med att installera elektriska lösningar. Förutom att en elektriker installerar el så innefattar yrket också felsökning och problemlösning. Därför kan en elektrikers arbetsplats se olika ut. Ena månaden kan en elektriker jobba på ett bygge för att dra nya ledningar medan andra som har titeln elektriker jobbar med att reparera trasiga elledningar. Som elektriker är det viktigt att du är en problemlösare, gillar teknik och kan samarbeta med andra eftersom att elektriker oftast ingår i ett arbetslag. 

Så utbildar du dig till elektriker 

Om du känner att elektriker är något som skulle passa dig finns det flera bra utbildningar att gå. Om du har din gymnasieutbildning kvar har du möjlighet att få bra, grundläggande utbildning om du söker till programmet el och energi med inriktningen elteknik. När du har tagit studentexamen kan du börja direkt som lärling på en elfirma. När du har gått färdigt din lärlingstid får du ett certifikat som styrker att du är behörig elektriker Är du i vuxen ålder och är intresserad av att utbilda dig till elektriker kan du gå liknande utbildningar och kurser på vuxenskolor. 

Din framtid som elektriker 

Är du inte helt säker på om det är värt att utbilda dig till elektriker kommer du troligtvis bli det efter denna avslutande del. Till att börja med så tjänar du bra som elektriker. Snittlönen för en behörig elektriker ligger på omkring 33 000 kronor. Även fast det kan kännas som en lång utbildning så är det en investering eftersom framtidsutsikten för elektriker ser väldigt bra ut och det finns ett stort behov för elektriker. Eftersom en elektriker kan ha många olika arbetsplatser betyder det att du som elektriker har stora möjligheter att bli anställd. Du behöver alltså inte vara rädd för att du ska investera i en lång utbildning och gå utan jobb efter det.